img_2496

Bierne er flyttet ind i trugstadet

Så fik vi det gjort, efter en del overvejelser omkring temperatur, vind og så videre, er bifamilien flyttet ind i deres nye stade. Efter lidt gode råd på biavl.dk forum og på begynder kurset i Herning og omegns biavler forening, skete flytningen idag.

Vi klædte os på i vores bidragter og handsker, slæbte grejet og et magasin friske rammer om til stadepladsen og gjorde os klar.
Med Christoffer på røgpuster og kamera og mig på stadekniv og bibørste gik vi igang. Det var ganske festligt og bierne tog det mod ophøjet ro, ganske vist var der noget brum i luften men ikke mere end at vi var ganske trygge ved situationen.

Det første problem var at få løsnet rammerne i opstablingsstadet, bierne havde sat rammer godt fast med voks og propolis, men en gang med en spartel og stadekniven gjorde at vi kunne få løsnet rammerne bagfra.
Til min forundring var de  bageste 4 rammer godt besat med honning, rammerne var dejligt tunge og det må vel vidne om at de er arbejdtsomme.
På de forreste rammer sad dronningen sammen med fin blanding af forseglet foder, som jeg kradsede lidt i, yngel i form af både æg, smålarver og forseglet yngel. Det skulle, så vidt jeg ved, være tegn på en bifamilie i en god stand.
Så alt ialt tegner det første eftersyn af bifamilien lovende.

Ja, så gjorde vi noget vi nok ikke burde have gjort.
Christoffer fik mig lokket til at skære et stykke tavlehonning ud af en af tavlerne, undskyld til både bier og til alle med forstand på biavl, men fristelsen til at smage lidt på produktet var for stor.

De kloge siger at tavle honning bliver det nye sort indenfor biavl, måske skulle man satse lidt på det som en ny delikatesse.

 

Men lystigt det gik, vi satte rammerne i truget i samme rækkefølge som i det gamle stade, supplerede med lidt friske rammer.

Af hensyn til bekæmpelse af Varroa mider satte vi en dronetavle i lige efter yngeltavlerne, som vi så skal skære ud i en gang om ugen for at holde de Varroa bæster lidt i ave.

I løbet af ca 20 minutter var bierne efterset og flyttet ind og vi kunne dække rammerne af med brædder, plastic og et hundetæppe for varmens skyld. Man burde ganske vist bruge en jutesæk til afdækningen, men jeg kender ingen som får leveret noget i den slags længere – skulle du ligge inde med et par stykker så giver jeg gerne en bayersk øl for dem 🙂

Så kan vi blot vente en uges tid til næste eftersyn bierne og den første udskæring i dronetavlen.

 

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.