Find Holger eller en dronning

Dronninge problemet og efterårs honning

Jeg har tidligere skrevet om vores lille problem med en sværmcelle i indlægget om en sen aflægger, det har jeg nu en lille opfølgning på.
Min bekymring var jo noget stor, særligt om den nye dronning ville kunne nå at blive parret, hvis hun nåede at komme fri af sin celle og så videre.
Ligeledes var jeg lidt bekymret for, om  den gamle dronning ville få gang i æglægningen igen.

Fredag tog jeg så mod til mig og kiggede grundigt efter, det er iøvrigt blevet lettere at se æg efter jeg har fået nye briller, og til stor jubel var der masser af æg i begge staderne.
Den gamle dronning må tro hun har sværmet og er gået igang igen, det gode vejr den seneste tid må have gjort sit til at den nye dronning var blevet parret på sine parringsudflugter, så det ser umiddelbart ud til at alle bekymringer var spild af energi.

Jeg brugte lidt tid i stadet med den nye dronning, jeg havde set æg så jeg burde jo også kunne finde en dronning. Da den ikke er mærket endnu, var det lidt en opgave for en utrænet bikigger som mig, men til alt held er den lidt lysere og fin stor så jeg fik øje på den til sidst. Så kunne det jo godt irritere mig lidt, at jeg ikke havde købt en mærke farve da vi var i Øster Bording Landhandel i mandags!
Samtidig lagde jeg bitømmeren under det magasin der var mest honning i, så vi kunne få lidt mere til skabet ud af vores anstrengelser.

Vinterfordringen nærmer sig jo voldsomt da vi ikke skal have slæbt trugstadet på lyng, jeg har gået og kigget lidt på prisen på den slags og det koster da lidt. Lidl havde tilbud på sukker, så jeg valgte at tage på powershopping efter 40 kg sukker – de kiggede ganske vist lidt på mit indkøb 🙂
Efter Håndbog i Biavl var det blot at blande 10 L vand med 16 kg sukker for at opnå en blanding med 60% sukker indhold og det var egentligt ikke særligt vanskeligt.
5 L vandhane varmt vand og 8 kg sukker i spanden, røre i 5 minutter og det var opløst, 5 L vandhane varmt vand og 8 kg sukker mere i og røre i 5 minutter så har man 26 kg foder med 60 % sukker indhold. Pris kr 128 for sukker, vandet ser jeg bort fra, dvs en kg pris på knapt 5 kr/kg mod næsten 12 kr/kg hos bimateriel forhandleren – det kan vist godt rende rundt for os der ikke skal fodre 50 stader 🙂
Det er iøvrigt noget fedtet stads man får rørt sammen der, jeg satte en smagsprøve ud på en tallerken og det ser ud til at bierne er tilfredse med blandingen.

Idag søndag tog vi så årets anden portion honning fra, det gav som i foråret knapt 8 kg eller deromkring. Nok lidt mindre end jeg havde sat næsen op efter, men alle de erfarne snakker om et usædvanligt dårligt honning år så vi håber på forbedringer til næste år.

 

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.