img_2544

Ugens kig i bistadet 26. maj

Ugens kig til bierne lavede vi lørdag aften, da temperaturen var blevet lidt lavere.
Vi er stadig så meget begynderen at vi har jakker med slør og handsker på, de mere rutinerede laver deres eftersyn uden den slags beskyttelse.

Der var endelig kommet gang i dronetavlen, der var ganske vist bygget på den i sidste uge; men der var ikke æg eller larver på tavlen. Men denne gang var der laver i en enkelt af rammens 3 felter, den lod vi sidde og skar de andre ud.
De to felter vi skar ud var der lidt honning i, så vi fik lige til 3 boller ved den lejlighed 🙂

I de tavler med yngel vi satte op i honningmagasinet tidligere var ynglen ved at være krøbet ud, så de kan blive til honning tavler. Vi trak en enkelt yngeltavle mere op, så der nu kun er en af de tavler som bierne har haft vinteren over tilbage i truget. Den regner jeg med vi trækker op når vi sætter magasin nr 2 på i næste weekend.

Byggeriet på kunstavlerne, i både truget og honningmagasinet, er godt igang og indsamlingen af honning kører fornuftigt – tror jeg da nok.

Der er et par enkelte ting som lærebog i Biavl og vores bier ikke er helt enige om. Dels samler bierne en del honning i truget og ikke i honningmagasinet, den mest fyldte tavle satte vi op i magasinet, og dels bygger de mange drone celler på yngel tavlerne og knapt så mange i drone tavlen som jeg kunne ønske mig.
Jeg håber ikke det bliver et problem med hensyn til Varroa senere på året.

Men i det store hele år det vist planmæssigt!

Tidligere på ugen havde jeg en aha oplevelse, der lå nogle døde bier udenfor stadet som jeg lige lod ligge og ville samle op et par timer senere;  men der var de væk – hvilket jeg undrede mig lidt over.
Den følgende morgen så jeg så en musvit komme og lande lige under stadet, den tøffede lidt rundt og fandt sig en død bi som den tog med sig. Så mystikken var løst og der er så en fugle familie som også har glæde af vores bier.

2 tanker om “Ugens kig i bistadet 26. maj”

 1. Spørgsmål 1:
  Må man godt tage honning fra dronetavlerne?

  S2:
  Hvordan får du honningen ud?

  S3:
  Fjerner du yngeltavler, når de er brugt?

  1. Nu kan jeg jo ikke svare som en erfaren biavler ville gøre, kun ud fra min stærkt begænsede erfaring, som vel kun er 3-4 uger længere end din, men jeg prøver alligevel.

   Man bør nok ikke tage honning fra dronetavlen, men eftersom der ikke var æg eller yngel i det ene felt og kun ren glinsende honning tog vi det alligevel.
   En biavler som har honning på lager ville sikkert aldrig gøre det, men så langt er vi jo ikke endnu.

   Vi fik honningen ud ved at skære lidt i voksen og lægge det i et sigte et par timer, så drypper en del af honningen ud. Lidt trykken med en ske fik det sidste ud.
   Der er nogen som spiser voksen med, man kan enkelte steder købe det som tavle honning, men jeg synes ikke om den tyggegummi fornemmelse det er.
   Men jeg har da overvejet at forsøge at lave nogle pakninger med tavlehonning i stil med dette og se om det kan sælges, så sparer jeg en slynge 🙂

   De tavler bierne har overvintret på og nu bruger til yngel trækker jeg op i honningmagasinet når de er fyldt, eller næsten fyldt, med forsejlet yngel.
   Når ynglen er krøbet ud og rammen sidder i honningmagsinet fylder bierne tavlerne med honning, når de så er slynget vil jeg sende dem til rammevask og sætter nyt voks i tavlerne.
   Jeg har lært at man helst ikke skal lade bierne overvintre på samme rammer 2 år uden at få dem vasket og få sat nyt voks på.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.